سلام به همراهان عزیز رابین ، در این مطلب در مورد زاویه تراشی و تجهیزاتی که لازم داریم تا بتوانیم تراش فست را انجام دهیم،صحبت می شود.همچنین دوره ی آموزش تراش فست یا زاویه تراشی ( faceting process ) که برای اولین بار در استان یزد توسط گروه آموزشی رابین با مدرک فنی و حرفه ای برگذار می شود را معرفی میکنیم.
آموزش تراش فست در استان یزد
تراش فست
تراش مهندسی یکی از روشهای گوهرتراشی است که دقیق ترین نوع تراش بوده و بسیار به ظرافت در کارنیاز دارد و ترکیبی شگرف از مهندسی و هنر است فست کردن یک گوهریعنی تشکیل سطوح صاف و هندسی کوچک، مثل آنچه که احتمالا روی الماس ها دیده اید.Faceting درخشش سنگ را نشان می دهد و به همین دلیل معمولا روی سنگ های شفاف صورت می گیرد. این تراش خیلی سخت و پیچیده به نظر می رسد، اما در اصل این طور نیست و یادگیری زاویه تراشی همان تراش زاویه دار چیزی است که تقریبا همه از پس آن بر می آیند و توسط دستگاه انجام میشود و با دقت فراوان جواهرات را تراش میدهد فرقی بین هیچ کدام از جواهرات وجود ندارد همانقدر که زمرد را میتوان تراش داد به همان اندازه امیتیس را میتوان تراش داد و زاویه دار کرد . برای تنظیم فست یا همان سطوح باید از سه عنصر اساسی زیر پیروی نماییم
– زاویه تراش فست
-چرخش نگین
-عمق ایجاد تراش
این سه عنصر اساسی کاملا مشخص میکند که یک نگین جواهر چگونه برش میخورد و چگونه میتواند درخشنده، جذاب و بازتاب دهنده نور شود.
یک ضرب المثل رایج بین جواهر سازان است که میگوید (کم بتراش و زیااد نگاه کن!!!) چون ممکن است هنگام تراش یک نگین ، تراش ها و سطوح فست به یکدیگر نرسند یا جلوه ی کارمان آنطور که باید نباشد پس باید شروع به دوباره تراشیدن کنیم و مراحل قبل را دوباره تکرار کنیم یعنی روی تراشهای قبلی باز هم تراش بدهیم تا فست ها روی هم بیفتد و زیبایی کارمان را نمایان کند پس بهتر است در همان اول کار دقت و وسواس لازم را داشته باشیم تا مجبور به تراش دوباره و کوچکتر شدن نگینمان نشود
تجهیزات تراش فست
برای تراش بعد از گذراندن دوره آموزشی نیاز به یک دستگاه تراش فست یا زاویه تراشی داریم
دستگاه تراش فست یکی از جدید ترین و بروز ترین دستگاهها ست که با شیوه ای بسیار دقیق طراحی شده است این دستگاه تراش فست با دقت بالایی طراحی میشود به طوری که برای سنگهای قیمتی برابر با ۰.۰۱ است زیرا دقت و کیفیت و سرعت در این سنگها و تراشیدن شان اهمیت فراوان دارد .
اجزای دستگاه :
زاویه تراش
اولین نکته، آشنایی با زاویه تراش دسته فست است. زاویه تراش شما روی یک نقاله (زاویه یاب) و یا از روی یک صفحه نمایش دیجیتال، خوانده می شود. چگونگی تنظیم زاویه با دستگاه های مختلف، کمی متفاوت است. گاهی اوقات این تفاوت، در شل کردن پیچ ضامن، تنظیم زاویه و سپس دوباره سفت کردن آن است. این کار در دستگاه های دیگر شامل چرخش یک دسته، تا زمانی که به زاویه مناسب برسید، می باشد.
شاخص چرخ دنده ها
شاخص چرخ دنده، چرخش گوهر را کنترل می کند. این شاخص ها در اندازه های مختلف موجودند، اما 64 و 96 متداول ترین آنها است. برای تنظیم شاخص، گیره ای بر روی چرخ دنده وجود دارد، آن گیره را گرفته و چرخ دنده را روی شکافی که به درستی شماره گذاری شده می چرخانید، سپس گیره را رها کرده تا به موقعیت نگهدارنده اش برگردد.
کنترل عمق
این کار در واقع یک “تنظیم ارتفاع” نامیده و به منظور تعیین عمق تراش هر فست استفاده می شود. با وجود این که تفاوت هایی در چگونگی انجام این کار روی دستگاه های مختلف وجود دارد، اما اصول کار یکسان هستند.
چیتر (Cheater)
با توجه به تغییرات ظریفی که در تجهیزات شما بوجود می آید، گاهی اوقات فستی خواهید داشت که روی سطح پولیش، صاف نمی ماند. یک کنترل “چیتر” تنظیمات چپ، راست و ظریف را انجام می دهد. اینها کمتر از یک عدد شاخص کامل هستند.
روغن کاری یا نرم سازی (Lubrication)
آب، (اغلب با مواد افزودنی،) به عنوان یک روان کننده استفاده می شود. هر دستگاه دارای روشی برای مرطوب کردن صفحه (چرخ گردان) های تراش است. شایع ترین آنها یک مخزن قطره ای ساده می باشد. به سادگی، شیر را تا جایی که چند قطره در هر ثانیه بچکد، باز کنید. فقط به اندازه ای آب نیاز دارید که همه چیز مرطوب بماند.
کنترل سرعت
هر دستگاه روشی برای کنترل سرعت صفحات دارد. بسیاری از دستگاه ها نیز اجازه می دهند تا جهت چرخش را معکوس نمایید. به عنوان یک قاعده، برای تراش زبر از سرعت های بالاتر استفاده کنید و سرعت پائین تر را هنگام پولیش بکار ببرید.
مراحل زاویه تراشی:
1- داپ کردن ( Dopping ) : چسباندن سنگ راف به پایه
2-فرم دهی اولیه و شکل دهی سطوح اولیه جواهر
3- ایجاد سطوح بیشتر بر روی سنگ جواهر
4-پولیش دهی سطوح
سخن آخر
آموزشگاه رابین با بیش از یک دهه تجربه در صنعت تراش انواع جواهرات و سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی با افتخار آماده ی پذیرش هنرجویان محترم در زمینه آموزش تراش فست می باشد.
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
با سپاس از مقاله مختص اما جامعی بود.در رابطه با تراش سنگهای عقیق و موجود در خراسان جنوبی و شهر بیرجند فعالیت داشته .امیدوارم موفق و موید باشید