گارنت یا سنگ لعل جزو سنگهای قیمتی تا نیمه قیمتی محسوب می شود که با درجه سختی و رنگهای مختلفی یافت می شوند. انواع سبز این کانی دارای نگین هایی بسیار زیبا و گران قیمت هستند و نوع نارنجی رنگ آنها عموما مورد توجه کلکسیونرها می باشند. همچنین در طول تاریخ از خواص سنگ لعل یا گارنت در بسیاری از فرهنگها کاربرد مختلفی داشته است.
آنچه در این مقاله می آموزیم:
تاریخچه و ویژگی های این گوهرسنگ چیست و در چه مناطقی یافت می شود؟ انواع سنگ گارنت چیست؟ انواع تراش این گوهرسنگ چگونه است؟خواص سنگ لعل کدامند و در چاکرا درمانی انواع آن چه خواصی دارند؟
سنگ لعل یا گارنت در گذر تاریخ
به دلیل شباهت لعل یا گارنت (Garnet) به دانه های سرخ میوه انار، نام این کانی از واژه لاتین گرونا Grenatos به معنای “شبیه به دانه” گرفته شده است. دلیل دیگر این نام شاید این باشد که یونانیان باستان انار را به عنوان نمادی از هدیه عشق واقعی تلقی می کردند. در اسلام نیز گفته شده لعل سنگی است که آسمان چهارم را روشن کند.
یک افسانه قدیمی وجود دارد که می گوید زمانی که حضرت نوح نور کافی برای هدایت کشتی خود نداشته از درخشش نور فانوسی با جنس سنگ لعل مسافران را طی چهل روز هدایت کرده است. به همین دلیل بسیاری از مسافران در دوران باستان نیز به عنوان نمادین از آن جهت روشنایی مسیر آنرا همراه خود داشتند.
در طول تاریخ سنگ گارنت یکی از کانی هایی با منبع فراوان و همچنین پر کاربرد در جواهرات به دلیل استحکام، قابلیت تراش، تنوع رنگی و زیبایی می باشد. یکی از قدیمی ترین لعل های کشف شده تاریخ مربوط به قبر اسکلت جوانی است که در آن مهره های لعل یافت شده است و قدمت آن به ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد.
دوره تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی با مدرک فنی و حرفه ای
مشخصات سنگ گارنت (لعل)
گارنت سنگی با سیستم بلوری کوبیک(مکعبی) و با سختی ۶٫۵ تا ۷٫۵ در مقیاس موس (Mohs) است. وجود عناصر مختلف در این کانی موجب شده تا ترکیبات متنوعی با رنگهای گوناگون داشته باشد. فرم های رومب دودکاهدرون و تراپزوهدرون نیز مشخصه این گروه از کانی است.
بیشتر گارنت ها در تماس توده های نفوذی با سنگهای میزبان آهکی و یا در شیست ها، شیل ها، در سنگهای آذرین درونی در حال سرد شدن و واحدهای رسوبی مثل گرانیت ها، پگماتیتها و گرانودیوریت ها تشکیل و یافت می شوند. در اصطلاح عامیانه لعل به بلور های قرمز از نوع آلماندین و پیروپ گفته می شود. سنگ گارنت معمولا در سنگ های دگرگونی ایجاد می شود و در برابر هوازدگی فیزیکی و شیمیایی مقاوم است.
انواع سنگ گارنت
این کانی بر اساس ترکیبات شیمیایی و با توجه به رنگ و تفاوت ضریب شکست خود دارای دو دسته و چندین زیر گروه هستند که به توضیح آنها می پردازیم:
۱) دسته پیرالسپیت (Pyralspite) شامل:
سنگ گارنت پیروپ (Pyrope)
پیروپ برگرفته از واژه یونانی pyrpos به معنی “آتشین” بوده و رنگ آن قرمز مایل به نارنجی، قهوه ای مایل به قرمز تا قرمز تیره و یا بنفش این کانی است. رنگ آن به علت وجود منگنز Mg در ترکیب سیلیکاته آن است. پیروب بصورت بلور شفاف تا نیمه شفاف بوده و از نظر ظاهری و همچنین تشابه رنگ ممکن است با گارنت آلماندین و اسپینل، یاقوت سرخ و یاقوت مصنوعی، شیشه و تورمالین اشتباه شود.
این کانی در شیست ها و سنگهای تشکیل شده در فشار و حرارت بالا در مناطقی مانند ایالات متحده، چکوسلاواکی، معادن الماس آفریقای جنوبی، سری لانکا، برزیل، تانزانیا، استرالیا و زامبیا یافت می شود.
سنگ گارنت آلماندین (Almandine)
نام آلماندین از مکانی در آسیا که به آلاباندا گرفته شده است که در گذشته سنگهای لعل را در آن مکان تراش و صیقل می دادند. آلماندین دارای رنگ قرمز تیره تر از قرمز خونی بوده؛ ساختار آن آهن و آلومینیوم و رنگ قرمز آن ناشی از عنصر آهن است. در تجارت با نام “گارنت آفریقایی یا موزابیک” شناخته می شوند.
وزن مخصوص آلماندین از پیروب بیشتر بوده و به دلیل تشابه نوع خالص آنها فقط با اندازه گیری وزن مخصوص می توان آنها را از همدیگر تشخیص داد. این کانی به وفور در سنگهای دگرگونی و در مناطقی مانند سریلانکا، هند(باکیفیت)، افغانستان، برزیل، اتریش و چکسلواکی یافت می شود. آلماندین های اسکاتلند غیر شفاف و کوچک می باشند.
سنگ گارنت رودولیت (Rhodolite)
از نظر شیمیایی رودولیت مابین پیروب و آلماندین با نسبت دو به یک است و در واقع یک نام تجاری برای توصیف انواع زیادی از گارنت های بنفش تا سیری متوسط رنگ می باشد. نام رودولیت معمولا به یاقوت قرمز سیلان که از واژه یونانی “rhodonlithos” یا سنگ رز مانند است مشتق شده است.
سنگ گارنت اسپسارتین (Spessartine)
نام این کانی از شهر اسپسارت (Spessart) در آلمان که برای اولین بار در آنجا یافت شده گرفته شده است. این کانی کمیاب بصورت حفره های بسیار و رنگ نارنجی پر رنگ تا صورتی – نارنجی یا زرد مایل به قهوه ای دیده می شود.
گارنت اسپسارتین بسیار شبیه دسته هسونیت است. نمونه های با کیفیت آن در آلمان و ایتالیا، سریلانکا و برمه، برزیل، آمریکا سوئد و جمهوری مالاگاسی وجود دارد. در برزیل نمونه های باکیفیت آن با رنگ تیره وجود دارد و در جواهر سازی بکار برده می شود.
۲) دسته یوگراندیت (Ugrandite) شامل:
سنگ گارنت یوواروئیت (Uvarovite)
نام یوواروئیت از سیاستمداری ثروتمند در روسیه به نام Count Uvarove گرفته شده که درباره سنگ لعل تحقیق نموده است. این کانی یکی از کمیاب ترین و بهترین گونه های گارنت است که فقط به رنگ سبز شبیه زمرد به علت وجود عنصر کرومیوم دیده می شود. به علت کوچک بودن کریستال های آن کمتر در جواهرسازی استفاده می شود. از منابع آن می توان به فنلاند، ایتالیا، روسیه، ترکیه، آمریکا و آفریقای جنوبی اشاره کرد.
سنگ گارنت آندرادیت (Andradite)
این نوع کانی که به وفور یافت می شود از نام دانشمند کانی شناس پرتغالی به نام آندرا J.B.Andrade گرفته شده است. رنگهایی نظیر زرد، سبز، قهوه ای تا سیاه از مشخصه آن است. این کانی در مکزیک، سوئیس، ایتالیا، گرین لند و آمریکا وجود دارد.
بر طبق رنگ آندرادیت ها به سه گونه تقسیم بندی می شود:
۱- سنگ گارنت ملانیت (Melanite)
نوعی آندرادیت سیاه رنگ است که به عنوان بدل الماس استفاده می شود. سنگهای سیاه در صنعت جواهر بسیار نادر بوده که ملانیت یک نمونه مشهور از این نظر می باشد. به دلیل تیتان در آن با ترکیبات آهن جایگزین شده و رنگ سیاه را شامل می شود.
۲- سنگ گارنت توپازولیت (Topazolite)
نوعی آندرادیت است که به رنگ های زرد تا زرد قهوه ای دیده میشود. به دلیل تشابه خود با سنگ توپاز، توپازولیت نامیده می شود.
۳- سنگ گارنت دمانتوئید (Demantoid)
گارنت دمانتوئید نوعی آندرادیت سبز رنگ، با جلای الماسی است و یکی از کمیاب ترین و ارزشمندترین انواع خانواده گارنت در جواهرات قیمتی است. نام آن برگرفته از dutch demant به معنای الماس مشتق شده است. به دلیل اهمیت و وجود این نوع گوهرسنگ در ایران چندی پیش مقاله ای کامل تحت نام گارنت سبز دمانتوئید نوشتیم.
در کوهستان اورال در روسیه مرکزی برای نخستین بار یافت شد و با برش برلیانی خود در میان مردم و طراحان جواهر و کلکسیونرها محبوبیت یافت. مهمترین ذخایر برای دمانتوئیدهای باکیفیت کوه های اورال است. همچنین در زئیر و کره یافت می شود، اما با کیفیت پائین تر. در ایران نیز مقادیر کمی از آن یافت می شود.
سنگ گارنت گروسولار (Grossular)
این گوهرسنگ مات و غیر شفاف به علت شبیه بودن به نوعی انگور فرنگی به نام Gooseberries به این اسم شناخته شده است. رنگهای زرد، نارنجی، سبز و حتی بی رنگ نیز یافت می شود. استفاده از آن در جواهرات کم است ولی انواع با کیفیت و نیمه شفاف آن می توانند یک گوهر محسوب شوند.
سه نوع گروسولار وجود دارد:
۱- سنگ گارنت ساووریت (Tsavorite)
ساووریت اولین بار سال ۱۹۶۷ در پارک ملی تساو (Tsavo) کنیا یافت شده و رنگ آن از سبز تیره تا سبز روشن بوده و نوع سبز پر رنگ آن در جواهرات به دلیل رنگ، پاکی و شانس کمتر شکسته شدن در تراش دارای ارزش بالا و رقیب زمردهای باکیفت است. عامل رنگ دهنده در آن وانادیوم و کروم است. این گونه در کنیا، پاکستان، تانزاینا و دیگر نقاط جهان یافت شده است.
۲- سنگ گارنت هسونیت (Hessonite)
هسونیت به نام سنگ Cinnamon یا دارچین نیز نامیده شده و به رنگ های قهوه ای تا نارنجی رنگ دیده می شود. در سریلانکا در سریلانکا، برزیل، کانادا، روسیه و آمریکا، گروسولر گارنت سبز در تانزانیا و مقداری در کنیا وجود دارد. نمونه های پاک آن از سریلانکا بدست آمده که مورد توجه کلکسیونر ها می باشد.
۳- هیدروگروسولار (Hydrogrossular)
هیدروگروسولار نوعی گروسولار سبز رنگ یا صورتی با سختی پایینتر گارنت های دیگر دارای آب هیدروکسید در شبکه کریستالی، غیر شفاف و مات به صورت توده فشرده یافت می شود. یه دلیل شباهت با کانی یشم سبز آن را “تراسوال جید” می خوانند. این کانی بیشتر در سنگهای متافورمیک در آفریقای جنوبی، نیوزلند و آمریکا یافت شده است.
لوکو گارنت (Leuco Garnet)
این نوع گارنت بی رنگ و مات در کانادا و مکزیک بوده و اهمیتی در صنعت جواهرسازی ندارد.
کدام سنگ گارنت برای تراش مناسب است؟
تنوع زیاد در سنگ گارنت حتی باعث شده که تراش هرنوع از آنها نیز متفاوت شود. به عنوان مثال از آنجایی که رنگ سنگ گارنت آلماندین قرمز بسیار تیره است قسمت پایین نگین آن را تهی می کنند تا روشن تر شود. در برخی از آلماندین ها ناخالصی های سوزنی شکل روتیل نیز مشاهده شده است.
معمولا نگین های این کانی را صفحه دار، دانه های تسبیح، کابوشن و کنده کاری شده روی نقاشی های برجسته استفاده می کنند. بیشتر گارنتهای سبز و یا آنهایی که دارای نگین های بسیار ریز می باشند غالبا همراه بستر به عنوان کلکسیونی نگهداری می شوند.
ذخایر گارنت در ایران و جهان
بیشترین میزان ذخایر سنگ گارنت در کشورهای ایالات متحده آمریکا، هند، چین و استرالیا می باشد. یکی از بزرگترین سنگ گارنت های کشف شده در دنیا در کشور نروژ بوده که ۳۵۰۰۰ کیلوگرم وزن و ۲٫۳ متر ارتفاع داشته است.
در سال ۲۰۰۹ نیز یک بلور استثنایی و شایت بزرگترین درشت گارنت ساووریت به وزن ۳۲۵٫۱۴ قیراط با رنگی با کیفیت در شرق آفریقا یافت شد. در ایران پتانسیل بالایی از کانی گارنت وجود دارد که آن را می توان اغلب در اسکارن، گرانیت، پگماتیت، شیست و هورنفلس مشاهده کرد و از نوع گروسولار، اسپسارتین، آلماندین و آندرادیت می باشند.
ز مهمترین مناطق دارای ذخایر آن مخصوصا نوع گارنت ارزشمند دمانتوئید در کشور می توان به بابانظر تکاب، کوه گبری رفسنجان، آذربایجان، باغ برج کرمان، خراسان، همدان و غیره اشاره نمود. بنابراین اگر اکتشاف اصولی و مدیریت بهره برداری صحیحی شود می تواند سبب اشتغال و سودآوری بالایی در کشور گردد.
خواص سنگ لعل در چاکرا درمانی
انواع مختلف این کانی دارای ویژگی های متفاوتی در بحث چاکرا درمانی می باشند:
- در گوهر درمانی از خواص سنگ لعل گروسلار به علت رنگ سبز روشن خود تقویت کننده چاکرای ناف (سوم) و قلب (چهارم) می باشد.
- از خواص سنگ لعل اسپسارتین به جهت رنگ نارنجی مایل به زرد خود می توانید در چاکراهای ریشه (اول)، طحال و اندام تناسلی(دوم) و همچنین ناف (سوم) استفاده نمایید.
- در چاکرا درمانی از خواص سنگ لعل رودولیت نیز با توجه به رنگ قرمز گل سرخی تا بنفش مات می تواند در چاکرای ریشه(اول)، قلب (چهارم) و تاج (هفتم بدلیل رنگ بنفش) پدیدار شود.
- در سنگ درمانی از خواص لعل آلماندین بدلیل دارا بودن رنگهای نارنجی – سرخ تا قرمز مایل به بنفش می توان به تقویت چاکرای ریشه(اول) که مختص رنگ قرمز است اشاره نمود.
- از خواص گارنت آندرادیت در چاکرا درمانی می توان به دریافت انرژی در چاکرای ریشه (اول) و ستاره زمین (کف پا) اشاره نمود.
- و در نهایت خواص گارنت یووارُیت در چاکراهای قلب (چهارم) و ناف (سوم) که به دلیل رنگ سبز سیر خود می تواند آنها را بهبود بخشد.
دوره تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی با مدرک فنی و حرفه ای
خواص درمانی سنگ لعل چیست؟
گارنتها به دلیل تنوع خود در رنگ ها خواص درمانی متفاوتی دارند. با توجه به رنگ درمانی با سنگها و نوع آنها به توضیح خواص لعل می پردازیم:
خواص سنگ لعل گروسولار
گارنتهای گروسولار جذب کنندگان ارتعاشی طبیعی عالی برای اظهار فراوانی هستند و برای تجارت و موفقیت در آن بسیار مفیدند. این لعل متعلق به اشتیاق فردی می باشد و فرد را در توانگری در جنبه های مثبت اقتصادی، خلاقیت، احساسی، هنرمندانه و همچنین سلامتی جسمانی تقویت می نماید. چنانچه این سنگ را با مولداویت سبز ترکیب کنید به بالاترین آرزوهای دست نیافتی خواهید رسید!
خواص سنگ لعل اسپسارتین
گارنت اسپسارتین باعث ترغیب خوش بینی، اطمینان، شهامت، ارتقای اظهار وجود، خلاقیتی جدید و افزایش فعالیت در بدن می شود.این سنگ واقعیت های نهفته را به وادی ظهور می کشاند. همچنین به دلیل تقویت چاکارای دوم باروری و قدرت جنسی را افزایش و غدد درون ریز را تحت تاثیر قرار می دهد.
خواص سنگ لعل رودولیت
لعل رودولیت انرژی های چاکرای پایه، قلب و تاج را باهم ترکیب می کند و حمایتی جسمانی، احساسی و روحی را ارائه می دهد.
از این خواص لعل رودولیت جهت تسکین دادن و شفای حوزه احساسی، تسهیل ارتباط با درک درونی، هماهنگ شدن با قلب، درمانی مسائل جسمانی که ریشه در زخم های احساسی دارند استفاده می شود.
خواص سنگ گارنت آلماندین
لعل قرمز یا سنگ گارنت آلماندین سنگی متعلق به محافظت روانی است و با برانگیختن انرژی های حیاتی نهفته بدن در رها کردن منفی ها، نگرانی و ترس فوبیا بسیار موثر است. این سنگ متعلق به دوران کهن تاریخ بشریت است، زمانی که مردم بسیار صمیمانه تر با زمین(چاکرای ریشه) ارتباط داشتند.
از نظر جسمانی لعل آلماندین می تواند اندام تناسلی را تقویت کند. همچنین در بهبودی از جراحت، سرزندگی، ارتباط فرد با طبیعت، افزایش انرژی و استقامت فرد کاربرد دارد.
خواص گارنت آندرادیت سیاه
گارنت آندرادیت سیاه سنگی محافظت کننده در برابر انرژی های منفی است و به فرد در قدرت دادن به اعتماد به نفس و افزایش اطمینان به وی موثر می باشد. این گوهر به شخص در دستیابی انرژی های بنیادین، قدرت های ارتعاشی، دانسته های کهن و از دست رفته کمک می کند.
این گوهرسنگ می تواند برای روشن ساختن مشعل ارتعاش طبیعات و یادگیری دانش اسراری و هماهنگی نیروهای بنیادی زمین برای شما راه گشا باشد. چنانچه نیاز دارید تا با مراقبه به اعماق ضمیر ناخودآگاه جمعی و حوزه مورفوژنتیک دانش ورود کنید لعل آندرادیت سیاه بهترین در این ضمینه می باشد.
خواص گارنت سبز یووارُیت
از خواص گارنت یووارُیت می توان به عنوان شفا دهنده احساس نارسایی در تمامی جنبه ها اعم از کمبود و فقر اقتصادی، عدم اعتماد به نفس، عشق یا قدرت، دانش و هرچیز دیگر استفاده کرد. از نظر روحانی یک تسهیل کننده هماهنگی بین جریان نامحدود عالم هستی می باشد.
خواص سنگ لعل در منابع و باورهای کهن
در گذشته باور داشتند که گردنبند سنگ لعل در شب می تواند ترس را از بین ببرد و یا کشیدن آن روی چشم باعث براقی چشمان و تقویت بینایی می شود. در گذشته این سنگ به عنوان یک طلسم برای مسافران استفاده می شد. گفته شده که سنگ ماه تولد دی ماه لعل می باشد.
سنگ لعل به عنوان سنگی محافظ در مقابل هر نوع فاجعه ای است که مسافران ممکن است در پیش راه خود داشته باشند. در گذشته گفته اند که هرگاه شخصی بیست جو از سنگ لعل با خود داشته باشد از علت لقوه و جذام و برص و صرع و قولنج ایمن باشد.
1 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
درود خیلی آموزنده بود البته یک پیشنهاد دارم اگر برایتان مقدورباشد
وانهم ساخت کلیپ است،درکلیپ فرصت کمی ازبیننده گرفته میشودوبه زیبای خاص این گوهر هاشماصحبت میکنید ضمن اینکه خیلی افراد کم سوادهستند،یامشکل بینایی دارند
این کاربسیارمهم وکمک خداپسندانه ای ازطرف شماها میشود
بسیارممنونم